Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowa babka z polewą i bakaliami.
Wykonanie:
1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe, obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy.
2. Pieczenie: Formę na babkę ( taką większą z kominem ) smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy do niej ciasto. Babkę pieczmy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem i lekko studzimy, następnie wyjmujemy z formy.
3. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż będzie gęsta i szklista. Gotową polewę wylewamy na babkę.
4. Dekoracja: Następnie dekorujemy ją dowolnie płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową. Odstawiamy do zastygnięcia.
5. Podanie: Gdy babka będzie gotowa kroimy i podajemy.
6. Życzę smacznego.