Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura malinowa z białym winem i wodą różaną
Dwie szklanki wina zagotować, dosypać pozostały cukier i mieszać do rozpuszczenia.
Do syropu dodać maliny i gotować na małym płomieniu przez 30 minut - co jakiś czas potrząsać garnkiem lub delikatnie przemieszać.
Zdjąć z ognia i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Żel-fix wymieszać z 1/2 szklanki wina i dolać do konfitury razem z niewielką ilością wody różanej - delikatnie wymieszać.
Garnek postawić na małym ogniu i, wolno podgrzewając, doprowadzić do wrzenia.
Ogrzewać jeszcze 3-5 minut, aż żel-fix zagęści całość.
Gorącą konfiturą napełnić niewielkie słoiczki (po brzeg), zakręcić wygotowanymi pokrywkami i odstawić dnem do góry.
Nakryć słoiki grubym ręcznikiem i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Nie pasteryzować!
Taka konfitura jest świetnym dodatkiem do ciast, lodów i innych deserów.