Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z truskawek
Co szczególnie ważne, ta smaczna konfitura truskawkowa jest przygotowana z miłością i bez sztucznych dodatków. Dzięki temu możesz cieszyć się prawdziwym smakiem truskawek w każdym kęsie, wiedząc, że jest to zdrowsza i alternatywa dla gotowych słodkich przysmaków.
Ilość wody: 3/4 szklanki na 1 kg cukru.
Truskawki obrać z szypułek, umyć. Wrzucić do rondla truskawki, cukier, wlać odpowiednią ilość wody. Smażyć przez 3 dni po 2-3 minuty.
Następnie włożyć do słoików, zakręcić, pasteryzować. Zagotować w dużym, płaskim rondlu wodę, położyć na dno gazę lub ściereczkę, włożyć do wrzącej wody zakręcone słoiki i gotować od zagotowania 5-10 minut.