Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

kopytka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 0.5 kg.
mąka pszenna 10 dag.
jaja 1 szt.
mąka ziemniaczana 2 dag.
sól do smaku
olej 1 łyżka
mąka do podsypania

Przepis i sposób przygotowania na: kopytka

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy,myjemy,gotujemy we wrzącej ,osolonej wodzie.Następnie przeciskamy przez praskę.Stolnicę podsypujemy mąką pszenna.Wykładamy na stolnicę ziemniaki,dodajemy jajko,mąkę pszenną i ziemniaczaną,solimy do smaku.Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.Następnie formujemy wałek i kroimy ukośne kawałki.
Krok 1 - kopytka foto
2
Gotujemy we wrzącej,osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Krok 2 - kopytka foto
3
Ugotowane wykładamy na talerz.Można podawać polane słoniną
Krok 3 - kopytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piter 31 24.08.2013 08:49
dawno nie robilem ich
Alex_M 31.05.2013 14:50
bardzo lubie
V_kuchareczka 12.11.2012 18:09
robię takie same, super
maciek7 12.11.2012 18:05
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak