Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 2
mąka 8 łyżek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie mielimy w maszynce do mięs lub przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy jajka i mąkę oraz szczyptę soli.
Krok 1 - Kopytka foto
2
Wyrabiamy na gładką masę. Masę wykładamy na stolnicę i formujemy podłużne wałki, które kroimy na kawałki po skosie.
Krok 2 - Kopytka foto
3
W garnku zagotowujemy wodę. Do gotującej się wody wrzucamy porcjami kluski i gotujemy chwilę jeszcze po wypłynięciu. Odcedzamy.
Krok 3 - Kopytka foto
4
Kopytka możemy podawać z sosem i surówką.
Krok 4 - Kopytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 28.11.2013 08:46
Kopytka-uwielbiam:)!
Łukasz15 16.11.2013 10:54
Uwielbiam kopytka
fotoviderek 16.11.2013 09:16
Lubię kopytka :)
Monia 15.11.2013 08:55
Bardzo lubię kopytka :)
Mniam 14.11.2013 16:20
Lubię kopytka. Chyba będę robić, bo mi ziemniaki zostały z obiadu :)
gosia56 14.11.2013 15:25
Super obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak