Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kopytka z kaszy gryczanej

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
kasza gryczana 3 saszetki
mąka 4-5 łyżek
sól szczypta
pieprz szczypta

Porada

Kluseczki podczas formowania wałeczka lekko lepią się do rąk, ale tak ma być- dzięki temu po ugotowaniu rozpływają się w ustach i są bardzo delikatne.

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z kaszy gryczanej

1. Kaszę gotujemy 20 minut dłużej niż jest to napisane na przepisie na opakowaniu (ma być bardzo miękka). Odsączamy z wody i studzimy. Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz i zagniatamy gładkie ciasto.

2. Z ciasta formujemy wałeczki i wycinamy jak kopytka. Gotujemy we wrzątku przez minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak