Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone w sosie grzybowym
Jak przygotować kotlety mielone w sosie grzybowym? Prostszego obiadu nie można sobie wyobrazić i do tego bardziej aromatycznego.
Grzyby namoczyć w 2 szklankach wody i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować je w tej samej wodzie. Do mięsa mielonego dodać namoczona i odciśniętą bułkę, jajko, sól i pieprz, dobrze wyrobić, w razie potrzeby dodać tartą bułkę. Formować okrągłe kotleciki.
Każdy obtoczyć w mące i smażyć z obu stron. Ułożyć w rondlu, podlać kilkoma łyżkami wywaru i dusić. Ugotowane grzyby wyjąć z wywaru łyżką cedzakową, pokroić je w cienkie paski, dodać do mięsa. Skrobię rozprowadzić wywarem z grzybów, wlać do wywaru, wymieszać i wlać do rondla z kotletami i grzybami.
Dusić aż sos zgęstnieje. Podawać z kaszami.