Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Krem grzybowy z serem żółtym i groszkiem ptysiowym

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula
1 szt
pieczarki
150 g
serek topiony
1 szt
bulion
750 ml
grzyby suszone
100 g
śmietana 12%
1,5 łyżka
masło
1 łyżka
marchew
1 szt
czosnek
2 ząbki
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
przyprawa w płynie
do smaku
szczypiorek usiekany
1,5 łyżki
groszek ptysiowy
50 g
ser gouda
50 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Krem grzybowy z serem żółtym i groszkiem ptysiowym

Przygotowujemy bulion dowolnym sposobem, dodając do niego pokrojoną niewielką marchewkę , 2 ząbki czosnku. Suszone grzyby wcześniej moczymy w wodzie, gdy już będą miękkie gotujemy je wraz z wodą w której się moczyły. Pieczarki i cebule kroimy w dowolny sposób dodając szczyptę soli i podsmażamy na masełku na patelce do miękkości. Do oddzielnego naczynia wlewamy wywar grzybowy wraz grzybami + pieczarki z cebulką + wyjętą marchewkę i czosnek z bulionu , wszystko razem miksujemy blenderem do uzyskania drobno posiekanej i jednolitej masy. Całość wlewamy do gotującego się bulionu dodając serek topiony i łyżkę śmietany. Całość doprawiamy do smaku. Na koniec do zupy dodajemy groszek ptysiowy lub grzanki. Dekorujemy posypując startym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 30.08.2011 08:26
moje smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak