Przepis i sposób przygotowania na: krokiety
Wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku.
CIASTO NALEŚNIKI.
60 dag maki pszennej
4 jajka
600 ml mleko
500ml woda
sól do smaku
słonina do nacierania patelni
Do miski wbić jajka , dodać mleko sól calość wymieszać trzepaczką ,wsypać przesiana mąkę i dobrze wyrobić aż ciasto bedzie jednolite . Rozprowadzić ciasto wodą , wymieszać.odstawic na 15 min. Patelnie dobrze rozgrzać ,natrzeć słoniną , wlewać niewielka ilość ciasta ,rozprowadzic po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obu stron ,przewracajac łopatką . Zrumienione naleśniki składać na talerz jeden na drugich , aby nie obeschły . Na srodek nalesnika ułozyć jedną łyżkę farszu złozyć dwa boki do środka i zwinąć w rulon . Maczać w rozkluconum jajku i bułce tartej , obsmażyć z obu stron .