Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z kremem waniliowo-cytrynowym
Upiec korpusy do babeczek.
Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli.
Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem.
W powstałej kruszonce zrobić dołek i wbić w niego zimne żółtka.
Całość szybko zagnieść.
Z ciasta uformować kulę, którą należy owinąć folią spożywczą i następnie włożyć do lodówki na około 60 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i powykrawać z niego okręgi - nie co większe od średnicy foremki.
(Można użyć szklanki.)
Wykrojonymi kółkami bardzo dokładnie wylepić porządnie natłuszczone foremki do babeczek.
(Masło najlepiej roztopić, a następnie za pomocą pędzelka wysmarować nim blaszki.)
Foremki z ciastem ponownie schłodzić w lodówce - tym razem około 30 minut.
Babeczki przed pieczeniem delikatnie nakłuć widelcem.
Piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 15 minut w 190-200 stopniach.
(Powinny być rumiane.)
Jeszcze ciepłe korpusiki ostrożnie wyjąć z foremek.
Przygotować krem.
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę i następnie dokładnie zmiksować z serkiem.
Całość połączyć z sokiem oraz skórką cytrynową.
Babeczki.
Ostudzone babeczki napełnić kremem i udekorować według uznania.