Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kruche babeczki z kremem waniliowo-cytrynowym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Idealnie kruche babeczki nadziane pyszną waniliowo-cytrynową masą. Całość nie tylko bardzo ładnie wygląda, ale również jest przepyszna!

Składniki:

Około 30 małych babeczek, spody:

mąka pszenna
1.5 szklanki
cukier puder
0.25 szklanki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
masło 82%
120 gramów
żółtko jajek
2 sztuki

Dodatkowo do wysmarowania foremek:

masło 82%
4 łyżki

Krem:

serek homogenizowany waniliowy
350 gramów
masło 82%
100 gramów
cukier puder
3 łyżki
sok z cytryny
1 łyżeczka
skórka cytrynowa
0.3 łyżeczki

Porada

Szklanka użyta w moich przepisach zawsze posiada 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z kremem waniliowo-cytrynowym

Upiec korpusy do babeczek.
Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli.
Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem.
W powstałej kruszonce zrobić dołek i wbić w niego zimne żółtka.
Całość szybko zagnieść.
Z ciasta uformować kulę, którą należy owinąć folią spożywczą i następnie włożyć do lodówki na około 60 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i powykrawać z niego okręgi - nie co większe od średnicy foremki.
(Można użyć szklanki.)
Wykrojonymi kółkami bardzo dokładnie wylepić porządnie natłuszczone foremki do babeczek.
(Masło najlepiej roztopić, a następnie za pomocą pędzelka wysmarować nim blaszki.)
Foremki z ciastem ponownie schłodzić w lodówce - tym razem około 30 minut.
Babeczki przed pieczeniem delikatnie nakłuć widelcem.
Piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 15 minut w 190-200 stopniach.
(Powinny być rumiane.)
Jeszcze ciepłe korpusiki ostrożnie wyjąć z foremek.
Przygotować krem.
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę i następnie dokładnie zmiksować z serkiem.
Całość połączyć z sokiem oraz skórką cytrynową.
Babeczki.
Ostudzone babeczki napełnić kremem i udekorować według uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:43
Dobre to jest. Głos oddany.
bietka 21.02.2019 19:54
Pięknie się prezentują : )
Bożena Matuszczyk 21.02.2019 14:08
Smakowite babeczki, lubię z takim waniliowym lekko kwaskowym kremem.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak