Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka z orzechami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier drobny 1 szklanka
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka z orzechami

Kroki postępowania

1
Mąkę oraz margarynę zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Krok 1 - Kruche ciasteczka z orzechami foto
2
Dodajemy pozostałe składniki WAŻNE połowę orzechów bardzo drobno posiekać i dodać do naszej masy pozostałe orzechy wykorzystamy później
Krok 2 - Kruche ciasteczka z orzechami foto
3
Ugniecione ciasto formujemy w batony i zawijamy w folię aluminiową. Następnie wkładamy całość do lodówki na około 45 min
Krok 3 - Kruche ciasteczka z orzechami foto
4
Rozwijamy batony z foli aluminiowej i kroimy na talarki o grubości około 1cm. Rozkładamy je na blasze i na ich wierzchu układamy pozostałe orzechy. Całość wkładamy do piekarnika 180 C na około 10-15 min.
Krok 4 - Kruche ciasteczka z orzechami foto
5
Po wyjęciu z piekarnika odkładamy ciastka w chłodne miejsce w celu nabrania przez nie chrupkości. Życzymy smacznego!!!
Krok 5 - Kruche ciasteczka z orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

idealme 14.04.2013 13:59
na pewno są smaczne ;)
Agata/MANTIS-KITCHEN 14.04.2013 11:48
Lubie ciasteczka :)
Pyszota 14.04.2013 11:10
bardzo fajne
Zdzisław 14.04.2013 11:08
dobre do schrupania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak