Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z budyniem i jeżynami
- ciasto z budyniem
- ciasto z jeżynami
- pyszny deser dla całej rodziny
Kroki postępowania
Ze składników na kruche ciasto: jogurt mieszamy razem z proszkiem do pieczenia.
Na stolnicy wysypujemy mąkę i cukier, dodajemy miękkie masło, jajko, żółtka oraz rozmieszany z jogurtem proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto.
![Krok 1 - Kruche ciasto z budyniem i jeżynami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-budyniem-i-jezynami1-2.jpg)
Ciasto dzielimy na 2 części (jedna nieco większa od drugiej).
Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika, większą wałkujemy i wykładamy na blaszkę.
Na cieście rozsypujemy pokruszone biszkopty by nadmiernie nie namokło od budyniu.
![Krok 2 - Kruche ciasto z budyniem i jeżynami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-budyniem-i-jezynami2-2.jpg)
Na mleku gotujemy budyń. Gdy jest gotowy, gorący budyń rozlewamy na cieście, układamy jeżyny.
![Krok 3 - Kruche ciasto z budyniem i jeżynami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-budyniem-i-jezynami3-2.jpg)
![Krok 4 - Kruche ciasto z budyniem i jeżynami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-budyniem-i-jezynami4-2.jpg)
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.
![Krok 5 - Kruche ciasto z budyniem i jeżynami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-budyniem-i-jezynami5-2.jpg)