Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ze śliwkami i pianą
masło 1/4 kostki
żółtko
cukier waniliowy opakowanie
cukier 0,5 szklanki
mąka niepełna szklanka
Z podanych składników wylepić ciasto i schować do lodówki. Białko odłożyć do piany.
Margarynę posiekać nożem, dodać jajka i żółtko oraz powoli wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Zamiast zwykłego cukru można wsypać opakowanie waniliowego i uzupełnić cukrem pudrem. Zagniatać ciasto. Gotowe zawinąć w folię i schować do lodówki. W tym czasie owoce umyć, wypestkować. Ciastem wylepić formę do pieczenia i zapiec 10min w 180stopniach.
Z białek (z ciasta i kruszonki), z dodatkiem soli, ubić pianę.
Ciasto wyjąć, oprószyć bułką tartą i ułożyć połówki śliwek. Na wierzch wylać pianę i zetrzeć (lub porwać) kruszonkę. Piec w 180stopniach około 30min.