Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

kura pieczona z jabłkami i borówkami

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieprz
do smaku
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat
imbir
szczypta
śmietana
2 szkl
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt
tymianek
troche
cebula
3 szt
masło
3 łyzki
jabłka
75 dag
kura
1.5 kg
słonina
trochę

Przepis i sposób przygotowania na: kura pieczona z jabłkami i borówkami

Oczyszczoną kurę naszpikować słoniną i obsmażyć na patelni w stopionym tłuszczu. Posypać przyprawami i drobno posiekaną cebulą, wstawić do nagrzanego piekarnika, podlać trochę wodą i piec w przykrytym naczyniu ok. 25 min, po czym podlać kwaśną śmietaną i dalej piec 40 min. Jabłka obrać, pokrajać w ósemki i krótko poddusić, aby stały się przezroczyste. Upieczoną kurę pokrajać na porcje, przełożyć na półmisek, obłożyć wokół wiankiem jabłek i borówek

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 02.12.2011 17:50
ciekawa jestem jaką książkę przepisujesz?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak