Rodzynki sparzyć, zalać wódką i zostawić na kilkanaście minut. Czosnek obrać, posiekać, utrzeć z solą, pieprzem, otartą skórką i sokiem z cytryny. Przygotowaną pastą natrzeć umyte mięso, owinąć folią, zostawić na godzinę w lodówce, po czym usmażyć na stopionym maśle. Posypać połowo przypraw (imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa), skropić wodą, przykryć i dusić na małym ogniu około 30 minut. Miękkie mięso wyjąć i wystudzić. Do sosu, w którym dusiło się mięso, dodać pozostałą część przypraw, otartą skórkę pomarańczy, wino i sok pomarańczowy,wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Następnie wlać rozmieszane z łyżką przegotowanej wody białko , wymieszać z żelatyną (nie wymagając moczenia i gotowania). Mandarynkę obrać, podzielić na cząstki. Zimne mięso pokroić na plastry, posypać rodzynkami i płatkami migdałowymi, udekorować cząstkami mandarynki, zalać galaretką, zostawić do zastygnięcia.