Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne ze szpinakiem
Do garnuszka postawionego na małym ogniu rozpuszczamy 25g masła. Następnie dolewamy mleko i mieszamy przez chwilę. Dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy aż wszystko ładnie nam się rozprowadzi. Dorzucamy dwa żółtka i mieszamy doprawiając beszamel solą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek beszamelu, a następnie kładziemy warstwę makaronu (mniej więcej 3 plastry), nakładamy nasze nadzienie, kolejną warstwę makaronu, polewamy beszamelem i tak aż nam się wszystko skończy :) ostatnia warstwa to makaron pokryty beszamelem. Wierzch lasagne posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy całość (pod przykryciem) do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy przez ok. 40minut. Gotowe!
Lasagne wyśmienicie smakuje z sosem czosnkowym (jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 3 łyżki majonezu i mieszamy - sos gotowy.