Włoszczyznę oczyścić,pora,seler i korzeń pietruszki pokroić w kostkę,marchewkę w plasterki.Na patelni stopić łyżkę masła i przez 3 minuty poddusić pokrojone warzywa.Bulion drobiowy zagotować dodać liście laurowe,ziarna pieprzu i obraną cebulę w całości oraz warzywa z patelni.Umyć botwinkę,odciąć buraczki,obrać.Buraczki pokroić w cienkie paski a liście i łodygi na około 3 centymetrowe kawałki.Buraczki poddusić na patelni na drugiej łyżce masła przez 5 minut,dodać do gotującej się zupy.Całość gotować 10 minut,teraz dodać pokrojone liście i łodygi,gotować jeszcze przez 5 minut.Na końcu doprawić zupę sokiem z cytryny,cukrem i solą do smaku,dobrze doprawiona zupa powinna mieć słodko-kwaśno-słony smak.Zupę podawać czystą lub z kleksem śmietany na wierzchu,jak kto lubi,można też podać zupę z osobno ugotowanymi ziemniakami,posypanymi koperkiem.Smacznego.