Przepis i sposób przygotowania na: Leszcz w zalewie octowej
Rybę skrobiemy z łuski i dokładnie oczyszczamy.
Oczyszczone leszcze dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, duże kroimy w dzwonka a mniejsze zostawiamy w całości lub dzielimy na połówki. Leszcze doprawiamy solą i pieprzem wg uznania i odstawiamy na godzinkę, dwie w chłodne miejsce. Następnie ryby obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, a jeżeli ktoś lubi tak jak ja, to ryby po obtoczeniu w mące obtaczamy w rozbełtanym jajku i panierujemy w bułce tartej.
Smażymy je na złoty kolor z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju. Usmażone ryby układamy w wysokim naczyniu lub w dużym słoju i zalewamy ciepłą zalewą.
Przygotowanie zalewy:
Wodę z octem i pozostałymi składnikami zagotowujemy, gotujemy około 3-5 minut po czym wyłączamy i lekko przestudzamy. Po 2-3 dniach rybka jest gotowa do spożycia.