Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka domowa ze słoika
Kroki postępowania
Łopatkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w małe kawałki. Tak przygotowane mięso wkładamy do dużej miski, dodajemy sól, pieprz, majeranek, żelatynę, drobno pokrojony czosnek i mieszamy. Mięso przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny w zimne miejsce.
![Krok 1 - Łopatka domowa ze słoika foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/lopatka-domowa-ze-sloika1-2.jpg)
Na drugi dzień dokładnie mieszamy aż mięso puści klej. Ponownie zostawiamy mięso tym razem na godzinę.
![Krok 2 - Łopatka domowa ze słoika foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/lopatka-domowa-ze-sloika2-2.jpg)
Mięso przekładamy do wyparzonych słoików, zostawiając miejsce na górze słoika.
![Krok 3 - Łopatka domowa ze słoika foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/lopatka-domowa-ze-sloika3-2.jpg)
Na wierzch kładziemy po liściu laurowym.
![Krok 4 - Łopatka domowa ze słoika foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/lopatka-domowa-ze-sloika4-2.jpg)
![Krok 5 - Łopatka domowa ze słoika foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/lopatka-domowa-ze-sloika5-2.jpg)
Słoiki wkładamy do garnka z wodą. Woda ma zakrywać słoiki do 3/4 wysokości.
Pierwszego dnia wekujemy 60-70 minut, studzimy w garnku nie wyciągamy ich.
Drugiego dnia gotujemy 55 minut, a trzeciego 45 minut i postępujemy jak pierwszego dnia.
![Krok 6 - Łopatka domowa ze słoika foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/lopatka-domowa-ze-sloika6-2.jpg)