Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka z szynkowaru
Kroki postępowania
Do zagotowanej wody dodajemy żelatynę, mieszamy i studzimy.
Mięso kroimy w większą kostkę. Każdy kawałek mięsa rozbijamy lekko.
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy przyprawy oraz cukier puder.
Do chłodnej żelatyny dodajemy sól peklowaną i przyprawy. Mieszamy.
Do mięsa wlewamy przygotowane składniki i wyrabiamy mięso przez około 5-10 minut.
Tak przygotowane mięso w misce nakrywamy i odstawiamy do lodówki na 48 godzin. Można mięso parę razy przemieszać.
Mięso dajemy porcjami do szynkowaru i ugniatamy. Ja to robiłam tłuczkiem do mięsa. Woreczek zawiązujemy i zamykamy szynkowar. Wstawiamy szynkowar do garnka z zimną wodą. Wody około 2 cm powyżej mięsa i parzymy ponad 2 godziny uważając, aby woda się nie gotowała.
Po ugotowaniu szynkowar chłodzimy zimną wodą i wstawiamy do lodówki do następnego dnia. Polecam!