Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś gotowany na parze
- 4 dzwonka z łososia
- 1 cytryna
- sól,
Łososia przyprawiamy solą, obkładamy plastrami cytryny i zawijamy w folię aluminiową.
Gotujemy na parze 30 minut.
Sos:
- 0,5 l wody
- kostka bulionowa warzywna
- 4 trójkątnych serków śmietankowych
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki musztardy ostrej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka koperku (świeży lub mrożony)
- 1 łyżeczka pietruszki
Wodę zagotowujemy z kostką bulionową i z serkami topionymi. Dodajemy mąkę, musztardę i cukier. Miksujemy blenderem i gotujemy ok. 3 minut. Po tym czasie dodajemy koperek i pietruszkę, podgrzewamy o 2 minut.
Łososia wykładamy na talerz i polewamy sosem.