Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Łosoś przypłynął z Irlandii

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Do pieca

filet z łososia 1 sztuka
czosnek marynowany 5 ząbkow
sos sojowy 1 łyżka
whisky 50 ml
cukier brązowy 1 łyżeczka
sok z limetki 30 ml

Na patelnię

słonecznik łuskany 1 kieliszek
szpinak 1 garść
masło klarowane 1 łyżeczka

Porada

Wybierajcie łowione, dzikie łososie. Hodowlane mają w sobie więcej chemii niż McBurger...

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś przypłynął z Irlandii

1. Do szklanki wlewamy sos sojowy, sok z limetki, whisky i cukier.
2. Dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia cukru
3. Łososia myjemy, suszymy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
4. Zalewamy łososia marynatą i pieprzymy z góry. Dodajemy czosnek gdzie popadnie.
5. Wrzucamy do rozgrzanego pieca (180 stopni, 20 minut)
6. Na patelni bez tłuszczu prażymy lekko słonecznik
7. Dodajemy masło i je rozpuszczamy.
8. Wrzucamy szpinak. Smażymy mieszając.
9. Szpinak wykładamy na talerz.
10. Rybę kładziemy na szpinak.

Opcjonalnie:
Redukujemy pozostałą marynatę na patelni robiąc z niej sos. Polewamy łososia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 25.02.2015 08:18
smaczna rybka :-)
ilka01 24.02.2015 19:32
pychota :)
Katarzyna59 24.02.2015 19:04
pyszna rybka
mirosława4 24.02.2015 18:47
smaczna i zdrowa rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak