Przepis i sposób przygotowania na: Makaron domowy
Mąkę wymieszać z solą. Umyć jajko, wbić do mąki - wymieszać. Dodać trochę oliwy (wtedy ciasto nie będzie taki suche) i wyrobić w mikserze. Oczywiście inaczej smakuje ciasto wyrabiane ręcznie, więc jeśli wyrabia się w mikserze ja zarabiam je jeszcze ręcznie przez ok 3 minuty.
Pozostawić w misie, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny. Po tym czasie rozwałkować i kroić na paski, które później poukładać kilka jedna na drugiej i ciąć w paseczki (nitki makaronu!) - więc tu już zależnie od preferencji - jeśli ktoś woli grubszy makaron to kroi grubsze niteczki i odwrotnie.
Następnie trzeba wysuszyć makaron (musi być dobrze wysuszony!) i tak przygotowany makaron można przechowywać nawet kilka miesięcy.
Gotujemy standardowo - na osolony wrzątek ok 4-5 minut, po czym odcedzamy i przelewamy wodą.