Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z pesto z jarmużu
Jarmuż dokładnie oczyścić, usunąć twarde łodygi, liście pokroić.
Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobniutko posiekany czosnek. Podsmażyć, aż cebula lekko się zeszkli. Następnie wrzucić jarmuż i poddusić przez minutę.
Przełożyć zawartość patelni do blendera. Dodać orzechy oraz pestki słonecznika i miksować do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą połączą, a orzechy będą zmielone. Podczas blendowania stopniowo dolewać oliwy. Przyprawić pesto solą himalajską i świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć na patelnię, dodać makaron, wymieszać i podgrzewać przez 1-2 minut.
Nałożyć na talerze, posypać startym parmezanem.
Smacznego :)