Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Makowiec na kruchym spodzie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 1 szklanka
żółtko jajek 1 szt
margaryna 1/4 kostki
cukier 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 2 łyżki

masa makowa

mak 25 dkg
jajko 2 szt
aromat migdałowy 1 opakowanie
miód 1 łyżka
cukier 1/2 szklanki
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec na kruchym spodzie

Mak sparzyć i przekręcić dwa razy przez maszynkę. W rondlu rozpuścić masło, a następnie dodać mak, powidła, miód, olejek i żółtka. Chwilę poprażyć całość, a następnie odstawić do przestygnięcia. Ubić pianę z białek, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto. Następnie ułożyć masę makową i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać z cukrem pudrem.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak