Przepis i sposób przygotowania na: Makowo- bakaliowy zawijaniec
Kroki postępowania
Między czasie rozpuszczamy margarynę.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier kryształ oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę.
![Krok 1 - Makowo- bakaliowy zawijaniec foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/makowo-bakaliowy-zawijaniec1-2.jpg)
![Krok 2 - Makowo- bakaliowy zawijaniec foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/makowo-bakaliowy-zawijaniec2-2.jpg)
Na masę wykładamy posiekane orzechy oraz pokrojone w kostkę morele.
![Krok 3 - Makowo- bakaliowy zawijaniec foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/makowo-bakaliowy-zawijaniec3-2.jpg)
![Krok 4 - Makowo- bakaliowy zawijaniec foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/makowo-bakaliowy-zawijaniec4-2.jpg)
Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy je około 40 minut w 180°C. Jeszcze ciepłe przekładamy na kratkę, lukrujemy i posypujemy orzechami. Gdy ciasto ostygnie możemy je zajadać.
![Krok 5 - Makowo- bakaliowy zawijaniec foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/makowo-bakaliowy-zawijaniec5-2.jpg)
![Krok 6 - Makowo- bakaliowy zawijaniec foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/makowo-bakaliowy-zawijaniec6-2.jpg)