Przepis i sposób przygotowania na: Markos- ciasto kokosowo-makowe z powidłami śliwkowymi
Ciasto makowo-kokosowe: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać cukier. Następnie dodać mak oraz kokos. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Masa budyniowa: Z mleka odlać 100 ml. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać proszek budyniowy. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać, gotować 2 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając stopniowo dodawać zimny budyń.
Jedną część biszkoptu posmarować powidłami śliwkowymi. Przykryć ciastem makowo- kokosowym. Na ciasto wyłożyć masę budyniową wyrównać i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i oprószać wiórkami kokosowymi.