Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Marynata piwno-miodowa z rozmarynem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piwo 1/2 litra
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
miód płynny 2-3 łyżki
cebula biała 1 duża
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki

Porada

Suszony rozmaryn z powodzeniem można zastąpić świeżym.

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata piwno-miodowa z rozmarynem

Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki.
Miód płynny połączyć z rozmarynem i dokładnie wymieszać - mieszaniną posmarować kawałek mięsa wcześniej umyty i osuszony papierowymi ręcznikami. Włożyć mięso do jakiegoś sporego pojemnika z pokrywką i posypać cebulą - po nakryciu wstawić do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie mięso skropić płynną przyprawą do zup, zalać świeżo otwartym gazowanym piwem, mięso w piwie odwrócić, ponownie nakryć i wstawić do lodówki na dobę - co kilka godzin odwracać.
Mięso przed wycięciem z marynaty dokładnie w niej opłukać i osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokroić w plastry i schować w szczelnym opakowaniu do lodówki na godzinę.
W tym czasie marynatę wylać do szerokiego rondla i odparować tak, by pozostało ok. pół szklanki - przecedzić przez geste sitko i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Do chłodnej marynaty dodać 2 łyżki oleju, dokladnie wymieszać.
Plastry mięsa zgrillować smarując zagęszczoną marynatą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak