Przepis i sposób przygotowania na: Marynata piwno-miodowa z rozmarynem
Miód płynny połączyć z rozmarynem i dokładnie wymieszać - mieszaniną posmarować kawałek mięsa wcześniej umyty i osuszony papierowymi ręcznikami. Włożyć mięso do jakiegoś sporego pojemnika z pokrywką i posypać cebulą - po nakryciu wstawić do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie mięso skropić płynną przyprawą do zup, zalać świeżo otwartym gazowanym piwem, mięso w piwie odwrócić, ponownie nakryć i wstawić do lodówki na dobę - co kilka godzin odwracać.
Mięso przed wycięciem z marynaty dokładnie w niej opłukać i osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokroić w plastry i schować w szczelnym opakowaniu do lodówki na godzinę.
W tym czasie marynatę wylać do szerokiego rondla i odparować tak, by pozostało ok. pół szklanki - przecedzić przez geste sitko i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Do chłodnej marynaty dodać 2 łyżki oleju, dokladnie wymieszać.
Plastry mięsa zgrillować smarując zagęszczoną marynatą.