Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek daktylowy – Zdrowy:)
Kroki postępowania
![Krok 1 - Mazurek daktylowy – Zdrowy:) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/mazurek-daktylowy-zdrowy1-2.jpg)
![Krok 2 - Mazurek daktylowy – Zdrowy:) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/mazurek-daktylowy-zdrowy2-2.jpg)
![Krok 3 - Mazurek daktylowy – Zdrowy:) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/mazurek-daktylowy-zdrowy3-2.jpg)
![Krok 4 - Mazurek daktylowy – Zdrowy:) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/mazurek-daktylowy-zdrowy4-2.jpg)
Pół litry soku wlewamy do garnka. Dodajemy do niego daktyle i podgrzewamy około 5-7 minut. Po tym czasie owoce powinny wchłonąć sok i zmięknąć.
Tak przygotowane miksujemy na gładką masę. Masę daktylową ponownie stawiany na ogniu. dodajemy pozostały sok i chwilę smażymy by delikatnie odparował, a masa zgęstniała. Na koniec wsypujemy galaretkę. Całość mieszamy do jej rozpuszczenia. Masę zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
![Krok 5 - Mazurek daktylowy – Zdrowy:) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/mazurek-daktylowy-zdrowy5-2.jpg)
Gotowego mazurka dekorujemy według uznania. Odstawiamy do zastygnięcia masy.
![Krok 6 - Mazurek daktylowy – Zdrowy:) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/mazurek-daktylowy-zdrowy6-2.jpg)