Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Mazurek drożdżowy z bakaliami

5.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
1/2 kg
cukier
25 dag
masło
15 dag
żółtko jajek
4 szt
mleko
1/2 szklanki
drożdże
3 dag
bakalie
10 dag
orzechy włoskie
5 dag/posiekanych
cukier waniliowy
1 szt
Sklep Prymat
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek drożdżowy z bakaliami

Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto drożdżowe ( bez cukru i bakali|). Ciasto położyć na ściereczkę, luźno zawiązać, następnie włożyć do naczynia z zimną wodą i pozostawić na noc. Po czym wyjąć ze ściereczki, dodać cukier, zagnieść ponownie ciasto, przykryć i odstawić ponownie na godzinę do podrośnięcia. Formę posmarować olejem, przełożyć ciasto, posmarować rozmąconym białkiem jaja, posypać bakaliami wymieszanymi z posiekanymi orzechami i cukrem waniliowym. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, włożyć mazurek, przykryć folią aluminiową i piec około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 02.02.2016 11:00
Bardzo dobry
mysza75 02.02.2016 10:57
fajne ciacho zjadłabym oj zjadła
Damiano
Damiano 02.02.2016 07:07
smaczne ciasto
Marta1986 01.02.2016 21:12
bardzo lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak