Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Mazurek makowo-kokosowy

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko
10szt
cukier
szklanka
margaryna
pół kostki
mąka
szklanka
mak
szklanka
proszek do pieczenia
pół torebki
mleko
2szklanki
masło
kostka
krupczatka
3łyzki
wiórki kokosowe
8łyżek
żółtko jajek
1szt
cukier puder
szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek makowo-kokosowy

Białka ubić z cukrem i mieszając dodawać porcjami rozpuszczoną margarynę, maką zmieszaną z proszkiem i oczyszczony suchy mak. Piec 35min. Do jednej szklanki mleka dodać wiórki, mąkę i wymieszać. Drugą zagotować i wlać mleko z mąką i wiórkami. Ogrzewać, aż zgęstnieje, cały czas mieszając, następnie ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Porcjami dodawać budyń, ucierając do chwili, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Wystudzone ciasto przekroić na równe części i przełożyć masą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak