Przepis i sposób przygotowania na: Melba malinowa
Mleko zagotować. Śmietanę rozmieszać z jajkami, wlać na gotujące się mleko i zostawić na wolnym ogniu na kilka minut żeby oddzieliły się ser i serwatka. Kiedy już ser się wytworzy odlać serwatkę przez bardzo gęste sitko a ser pozostawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysto a następnie partiami dodawać ser. Gotowy krem podzielić na połowę. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić. Dolną część biszkopta ułożyć na paterze i zapiąć wokół niej obręcz tortownicy. Rozłożyć połowę kremu i przykryć drugim biszkoptem. Z drugiej części kremu odłożyć trochę na boki i dekorację a resztę rozsmarować na wierzchu. Ułożyć maliny i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Kiedy galaretka stężeje delikatnie obkroić boki i zdjąć obręcz. Obsmarować wkoło kremem i obsypać kokosem. Wierzch również można udekorować kremem.