Przepis i sposób przygotowania na: Mleczna kanapka
Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę z szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodać po jednym żółtka i kontynuować ubijanie do uzyskania puszystej, jednolitej masy. Wlać cienka strużką wystudzoną masę kakaową i wymieszać do połączenia składników. Dodać przesiane suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i sodę)i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.
Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem wanilinowym, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej masy maślanej. Powoli dodawać do niego wystudzone waniliowe mleko, dalej ucierając. Wsypać mleko w proszku i utrzeć, do gładkości.
Blaty biszkoptowe przełożyć mleczną masą.
Wierzch możemy wg gustu udekorować polewę czekoladową.