Przepis i sposób przygotowania na: Mus z białej czekolady i cytryny
2. W innej żaroodpornej misce, nad tym samym garnkiem, utrzyj żółtka z 50g cukru pudru na sztywną pianę (zabaione). Najlepiej użyj do tego miksera. Masa będzie gotowa, gdy na jej powierzchni pozostaje kilkusekundowy ślad. Zdejmij wówczas miskę i schłódź masę przez 10 minut, ubijając ją raz lub dwa razy.
3. Ostrożnie wymieszaj czekoladę, otartą skórkę cytrynową i zabaione. Odstaw do całkowitego ostygnięcia, ale uważaj, aby masa nie zesztywniała; musi być wciąż miękka, gdy będziesz dodawać śmietanę.
4. Ubij śmietanę na sztywno i połącz z masą czekoladową, dodając za każdym razem trzecią część masy.
5. Rozłóż deser do pucharków i włóż do lodówki, aby zesztywniał.
6. Przygotuj confit z cytryny. W 200ml wody powoli rozpuść 120g cukru pudru. Gdy syrop będzie klarowny dodaj kilka liści mięty, gotuj przez 5 minut.
7. Do gotującego syropu wrzuć cytrynę pokrojoną w plastry o grubości ok. 3mm. Zestawić z ognia do ostygnięcia.
8. Mus ozdobić przygotowanym confit oraz świeżą miętą.
Mus jest bardzo słodki i sycący, więc najlepiej podawać go w małych porcjach.