Przepis i sposób przygotowania na: Niewinne kusicielki w cieście.
Truskawki wyhodowano w XVIII wieku we Francji zupełnie przypadkowo. W jednym z ogrodów w okolicach Brestu posadzono bezsmakowe poziomki chilijskie i słodkie poziomki wirginijskie. Bliskie sąsiedztwo zaowocowało powstaniem truskawki, od której zaczyna się lato i szaleństwa kulinarne.
Najromantyczniejsze ze wszystkich owoców. Czekamy na nie z utęsknieniem przez cały rok. Nasze polskie truskawki są apetycznie i czerwone - na zewnątrz i w środku, cudownie pachną i rozpływają się w ustach.
Truskawki to małe, niewinne kusicielki. A duet truskawki i szampana to najbardziej uwodzicielskie połączenie na świecie. Można się nimi objadać bez obaw o utratę linii - 100 g truskawek to tylko 30 kalorii. Sytuacja się zmienia diametralnie, jeżeli dołożymy 100 g śmietany.
Truskawki myjemy z szypułkami, ponieważ woda sprawia, że tracą smak. W domu trzymajmy je w lodówce i myjemy dopiero przed jedzeniem. Kupujmy pachnące i błyszczące. Te, które za długo leżą na straganach są matowe.
WYKONANIE:
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę z proszkiem oraz aromat cytrynowy.
Truskawki przekroić na połówki i wymieszać z ciastem.
Przełożyć do wysmarowanej masłem formy.
Piec w temp. 180 stop. C, około 40 min. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Ubić śmietanę (z cukrem lub bez), nałożyć na zimne ciasto, a na górę położyć truskawki.