Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

OGÓRKI Z CHILI W ZALEWIE SŁODKO-KWAŚNEJ

5.0
(344)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Oto przepis na ogórki w zalewie z chili na słodko. Ogórki z chili, czosnkiem w zalewie słodko-kwaśnej (cukier + ocet), to pomysł na przetwory z ogórków, które możesz wykorzystać jako dodatek do dań grillowych czy obiadu.

Składniki:

ogórki 2,5 kilograma
Sól kamienna do przetworów niejodowana 4 łyżki
chili 3 łyżeczki
olej 3 łyżki
czosnek 2 główki
ocet 2 szklanki
woda 1 szklanka
cukier 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: OGÓRKI Z CHILI W ZALEWIE SŁODKO-KWAŚNEJ

Ogórki z chili w plastrach, słupkach czy ćwiartkach - pokrój je tak jak lubisz. Wszyscy znamy ogórki kiszone i małosolne, a ja polecam wam ten przepis na ogórki z chili. Pasują do dań mięsnych lub jako zakąska. 

1. Dwa i pół kilograma obranych pokrojonych ogórków w paski bądź w drobne ćwiartki zasypać 4 łyżkami soli i pozostawić na ok. 3 godz.

2. Po 3 godzinach odlać wodę, która się zebrała i dodać do ogórków 3 łyżeczki chili, 3 łyżki oleju i 2 główki przeciśniętego czosnku (bądź drobno posiekanego)i wszystko razem wymieszać (uważać na dłonie, chili jest ostre bardzo jak wiadomo), odstawić całość  na ok. 1 godz. Po godzinie powkładać do słoiczków i zalać zalewą.


ZALEWA:

3. Zagotować 2 szklanki octu, 1 szklankę wody i 0,5 kg cukru. Ogórki zalać gorącą zalewą. Można zagotować (zapasteryzować) słoiki, ale tylko ok. 3 minut.

Polecam ogórki w zalewie chili jako dodatek do mięs z grilla, bądź także może się znaleźć obok grzybków jako zakąska do wódeczki :) 

Do ogórków w zalewie chili możesz użyć drobno mielonego chili pieprz cayenne lub chili w płatkach. Uważaj podczas mieszania składników - zrób to w rękawiczkach lub przy pomoc drewnianej łyżki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

D.K 2 dni temu
a do czego ta woda bo jest w skladnikach a nie ma zastosowania. domyslam sie ze do zalewy.
JadeitowyKrólik 6 dni temu
Po jakim czasie ogórki są gotowe Do jedzenia?
Doradca Smaku 6 dni temu
Ogórki są gotowe po zalaniu i wystygnięciu zalewy. Będą miały wtedy wyrazisty octowy posmak. Zaprawa z ogórków musi dojrzeć. Będą lepsze po 2-3 tygodniach, jak smaki składników połączą się i przegryzą. Ale najlepsze po około 4 tygodniach.
Gabi 6 dni temu
Czyli octu ma być 2 czy 1,5 szklanki? :) W przepisie są dwie różne informacje
Doradca Smaku 6 dni temu
Mają być 2 szklanki octu.
Enrice 2 tygodnie temu
chyba przesada z tym octem
Doradca Smaku 2 tygodnie temu
Przepis poprawiony :)
erym 13.10.2014 08:54
uwielbiam takie, ostra zajafka!
Kuchareczka2 29.11.2012 12:07
pyszne
Mati13 22.11.2012 18:25
bardzo je lubie
TOTEK 21.11.2012 11:38
coś dla mojego podniebienia.
mela25 15.11.2012 21:28
coś dla mnie !
Łukasz15 15.11.2012 15:13
Wyśmienite
uqash24 07.11.2012 21:16
Ja także je bardzo lubię, jak się dorwę do takiego słoika to znika szybko :D czasami za szybko :)
Cukiereczek13 07.11.2012 20:59
robię też takie ;)
Betka 07.11.2012 20:22
jak ja uwielbiam te ogórki!!!;) a tym roku też je zrobiłam!;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak