Przepis i sposób przygotowania na: Oponki drożdżowe
Kroki postępowania
Wlać mleko, olej i wbić jajka.
Wszystko chwilę ubijać trzepaczką.
Następnie wsypać mąkę, dodać spirytus i wyrobić ciasto.
Wyrobione zakryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po około 30-40 minutach wyrobić jeszcze raz ciasto.
![Krok 1 - Oponki drożdżowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/oponki-drozdzowe14-2.jpg)
Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej, powinno być go tyle aby oponki swobodnie pływały.
Na rozgrzany tłuszcz kłaść oponki i smażyć na złoty kolor z obu stron.
![Krok 2 - Oponki drożdżowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/oponki-drozdzowe13-2.jpg)
Na koniec lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.
![Krok 3 - Oponki drożdżowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/oponki-drozdzowe12-2.jpg)