Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec
Kroki postępowania
Wszystykie składniki ( tem. pokojowa ) wymieszać i zagnieść.
Tortownicę 22 cm. wysmarować margaryną i posypać bułką tartą i rozgniecionymi orzechami. Ciasto wyłożyć do blaszki ( spód i boki ok. 4 cm.).
Blaszkę włożyć do lodówki.
![Krok 1 - Orzechowiec foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/orzechowiec1-2.jpg)
Cukier ,śmietanę i masło rozpuścić na walnym ogniu.
Wsypać mąkę i energicznie mieszać , do zgęstniemia masy.
![Krok 2 - Orzechowiec foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/orzechowiec2-2.jpg)
W tym czasie mielimy orzechy w blenderze.
![Krok 3 - Orzechowiec foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/orzechowiec3-2.jpg)
![Krok 4 - Orzechowiec foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/orzechowiec4-2.jpg)
Masę orzechową przekładamy na ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Pieczemy ok. 50-60 minut w 180 C.
![Krok 5 - Orzechowiec foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/orzechowiec5-2.jpg)