Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ozór wołowy peklowany

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ozór wołowy
1 szt
saletra
5 dag
sól
5 dag
Sklep Prymat
cukier
1 łyżeczka
pieprz
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
ziele angielskie
1/4 łyżeczki
jałowiec
1 łyżeczka
cebula
1 szt
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt
Goździki całe Prymat
2 szt
Sklep Prymat
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ozór wołowy peklowany

Ozór umyć, osączyć. wymieszać saletrę z solą, pieprzem, zielem angielskim i owocem jałowca, dokładnie natrzeć tą mieszaniną ozór, włożyć do kamiennego garnka, obciążyć i wstawić do chodnego miejsca na 8-10 dni, co dwa dni obracać. Z włoszczyzny i korzeni ugotować wywar. Wyjąć ozór, opłukać wstać do wywaru i gotować około 2 godziny. Gdy będzie miękki obrać ze skóry, pokroić ukośnie w plastry i zalać galaretką, sporządzoną z przecedzonego wywaru i żelatyny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak