Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana ryżem w sosie z pomidorów
Zalać wodą (dwukrotna objętość ryżu), przykryć i dusić na bardzo małym ogniu 12 - 15 minut.
Papryki umyć, odciąć część u nasady razem z szypułką, wydrążyć.
Napełnić ryżem do wysokości 3/4 strączka i przykryć ściętym wierzchem.
Nadziane papryczki układamy w rondlu, dodajemy wodę, ziarenka smaku lub kostkę rosołową i 1/4 łyżeczki soli i na wolnym ogniu lekko je podduszamy przez ok. 7 - 10 minut. Następnie wyjmujemy papryki i osączmy.
Posiekać drugą cebulę i czosnek, zeszklić na reszcie tłuszczu, dodać obrane ze skóry i pokrojone pomidory, sól, pieprz i włożyć nadziane i podduszone papryki, dodajemy wywar z podgotowanych papryk - ok 1 - 1,5 szklanki.
Dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 15 minut.
Następnie ostrożnie przewrócić papryki na drugą stronę i dusić jeszcze 20 - 25 minut, ewentualnie skrapiając wodą.
Podawać z ziemniakami i surówką lub z pieczywem..