Przepis i sposób przygotowania na: Papryka zielona faszerowana kaszą perłową, fasolą i boczkiem
na 6 porcji
1kg “papryki rocznej“
200g kaszy pełowej
380g boczku wędzonego
100g fasoli mung
1 ząbek czosnku
50g sera typu bałkański
olej rzepakowy
Paprykę przekrawam na pół, myję ją i osuszam. Spodnią część papryki która będzie przylegać do blachy smaruję cienko olejem. Kaszę gotuję 15 minut, fasolę gotuję 45 minut. Boczek kroję w drobną kostkę i smażę na patelni by wytopić troszkę tłuszczu. Boczek z tłuszczykiem mieszam z kaszą i fasolą, ewentualnie doprawiam solą. Na końcu dodaję drobno posiekany czosnek.
Paprykę faszeruję lekko wyrównując łyżką, na wierzch posypuję drobno pokrojonym serem. Piecz w 195 stopniach 25 minut. Od spodu papryczka będzie troszkę spieczona, za to reszta idealnie miękka. Podałam z cienką strugą ketchupu.
Smacznego