Przepis i sposób przygotowania na: Parówki w cieście francuskim i boczku
Ciasto francuskie rozwinąć, odciąć pasek ciut większy od parówki.
Kawałek sera pokroić w cienkie pół plasterki. Na wąskim pasku po długości rozłożyć ser, położyć parówkę i owijać ciastem tak aby ciasto nachodziło na siebie i z każdej strony wychodziło kawałek parówki. Tak owinąć obie parówki, a następnie każdą owinąć cienkim plasterkiem boczku wędzonego.
Parówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni koło 20 -30 minut aż się ładnie przyrumienią. Pozostałe kawałki boczku podsmażyć na suchej patelni do chrupkości.
Przygotować jajka sadzone, lekko osolić.
Na talerzu ułożyć kawałki podsmażonego boczku, parówki w cieście a obok sadzone jajka.
Podawać z sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy: majonez wymieszać z jogurtem ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą.