Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pasta z papryki pieczonej z czosnkiem i migdałami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 1 kg
czosnek 3-5 ząbków
migdały mielone 1/3 szkl.
zielenina średni pęczek
oliwa 1/4 szkl.
cytryna 1 duża
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z papryki pieczonej z czosnkiem i migdałami

Paprykę umyć, wytrzeć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piecok.20-25 minut, aż papryka zacznie ciemnieć.
Ostrożnie przełożyć gorące papryki do worka foliowego (do zapiekania), zamknąć szczelnie i pozostawić do zaparowania i przestygnięcia.
Ciepłą paprykę obrać ze skórek i oczyścić dokładnie z nasion - włożyć do blendera lub malaksera, dodać zgniecione ząbki czosnku, zmielone lub przesiekane migdały (można je wcześniej podprażyć na suchej patelni), sok i skórkę otartą z całej wyszorowanej cytryny oraz opłukaną i osączoną zieleninę (najlepiej same listki bez łodyżek) - miksować do uzyskania w miarę gładkiej masy.
Pastę spróbowac i dosolić do smaku - nadal miksować dolewając oliwę.

Gotową pastę przełożyć do wyparzonego słoika, zakręcić i wstawić do lodówki - można przechować przez 3-4 dni.
W razie chęci zachowania pasty na dłużej wystarczy ją zapasteryzować.

Do pasty można doddać świeżą natkę kolendry, bazylię, tymianek, natkę pietruszki albo trochę lubczyku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 19.10.2012 18:08
Piękne masz koty, a jednego dość upartego.
anemon 19.10.2012 18:05
Podoba mi się Twój pomysł na pastę z pieczonej papryki, której smak uwielbiam, trochę mniej lubię, a właściwie wcale nie lubię ją obierać ze skórki.
EWI 19.10.2012 16:30
musi być pyszna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak