Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z soczewicy
Kroki postępowania
Soczewicę wypłukać i zalać 2 szklankami wrzątku. Dodać ziele angielskie, goździki i pół łyżeczki soli. Gotować bez przykrycia przez kilka minut, aż do odparowania wody i rozpadania soczewicy. Całość powinna zgęstnieć. Wtedy z soczewicy wyjąć przyprawy.
Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Cebulę, czosnek i imbir obrać i pokroić w małą kostkę. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć posiekany imbir, czosnek i cebulę, a na koniec dodać przyprawy - kmin rzymski, curry oraz pieprz. Całość razem podsmażyć jeszcze przez chwilę. Dodać resztę oleju, a po chwili startą marchewkę i smażyć przez kilka minut, aż zmięknie.
Pozostawić do ostudzenia.
Do ostudzonej masy soczewicowej wbić jajka i dokładnie wymieszać. Połączyć wszystko z podsmażoną marchewką z przyprawami. Doprawić do smaku.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 10x25 cm. Wstawić foremkę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 1 godzinę, aż boki zaczną odstawać od formy.
Wyjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia.