Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pasztet z wędzonym kurczakiem i koperkiem

5.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak
1
udka z kurczaka wędzone
4
wątróbka drobiowa
600 g
marchewka
2
pietruszka
1
Liść laurowy suszony Prymat
2
ziele angielskie
kilka ziaren
sól
1 łyżka
Sklep Prymat
olej rzepakowy
bułka pełnoziarnista
1 namoczona w wywarze
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat
1/2 łyżeczki
tabasco
kilka kropel
śmietana 18 proc
200 g
ocet balsamiczny
4 łyżki
olej rzepakowy
1/2 szklanki
jajko
6
rosół z kury
7 łyżek
koperek
2 pęczki
cebula
1

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z wędzonym kurczakiem i koperkiem

Kurczaka razem z marchewką, pietruszką, liśćmi laurowymi, zielem angielskim gotujemy do miękkości. Wystudzonego obieramy z kości. Wędzone udka również pozbawiamy kości. Wątróbkę razem z pokrojoną w piórka cebulą smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Mięso z kurczaka, udek, wątróbkę z cebulą, marchewkę i pietruszkę mielimy dwukrotnie w maszynce. Do masy mięsnej dodajemy namoczoną bułkę, śmietanę, olej, jajka, wywar z gotowania kurczaka oraz drobno posiekany koperek. Doprawiamy solą, pieprzem, octem, tabasco, papryką oraz gałką muszkatołową. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę przekładamy do 2 silikonowych keksówek. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 03.07.2015 23:49
chętnie bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak