Przepis i sposób przygotowania na: Penne z bakłażanem
Kroki postępowania
![Krok 1 - Penne z bakłażanem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/penne-z-baklazanem1-2.jpg)
Paprykę obrać ze skóry (robię to obieraczką, która cieniutko obiera), usunąć nasiona, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dodać olej (użyłam zalewy z suszonych pomidorów). Dodać pokrojone suszone pomidory i włączyć gaz.
![Krok 2 - Penne z bakłażanem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/penne-z-baklazanem2-2.jpg)
Salami pokroić w paseczki,
![Krok 3 - Penne z bakłażanem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/penne-z-baklazanem3-2.jpg)
![Krok 4 - Penne z bakłażanem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/penne-z-baklazanem4-2.jpg)
Pomidory obrać ze skórki, miąższ zmiksować. Bakłażana przepłukać zimną wodą, osuszyć. odsunąć na bok zawartość patelni, rzucić bakłażana, przesmażyć, wymieszać i smażyć chwilę razem aż bakłażan zmięknie.
![Krok 5 - Penne z bakłażanem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/penne-z-baklazanem5-2.jpg)
W międzyczasie ugotować makaron al dente.
![Krok 6 - Penne z bakłażanem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/penne-z-baklazanem6-2.jpg)
Do rondla wlać zmiksowane pomidory, doprawić do smaku. Dusić 5 minut. Wrzucić ugotowany makaron, wymieszać. Rozłożyć na talerze i od razu podawać
![Krok 7 - Penne z bakłażanem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/penne-z-baklazanem7-2.jpg)