Przepis i sposób przygotowania na: Penne ze szpinakiem, ricottą i mozzarellą
Kroki postępowania
Na rozgrzane masło wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek.
![Krok 1 - Penne ze szpinakiem, ricottą i mozzarellą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/penne-ze-szpinakiem-ricotta-i-mozzarella1-2.jpg)
Liście szpinaku posiekać jeśli są duże, dodać do lekko przesmażonego czosnku, smażyć aż zmniejszy się objętość szpinaku.
![Krok 2 - Penne ze szpinakiem, ricottą i mozzarellą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/penne-ze-szpinakiem-ricotta-i-mozzarella2-2.jpg)
Następnie dodać ricottę, doprawić solą i pieprzem, dodać 2-3 szczypty świeżo mielonej gałki muszkatołowej, wymieszać.
![Krok 3 - Penne ze szpinakiem, ricottą i mozzarellą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/penne-ze-szpinakiem-ricotta-i-mozzarella3-2.jpg)
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wrzucić do sosu szpinakowego, wymieszać, przełożyć do żaroodpornego naczynia.
![Krok 4 - Penne ze szpinakiem, ricottą i mozzarellą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/penne-ze-szpinakiem-ricotta-i-mozzarella4-2.jpg)
na wierzchu rozłożyć pokrojoną w kostkę mozzarellę,
![Krok 5 - Penne ze szpinakiem, ricottą i mozzarellą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/penne-ze-szpinakiem-ricotta-i-mozzarella5-2.jpg)
![Krok 6 - Penne ze szpinakiem, ricottą i mozzarellą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/penne-ze-szpinakiem-ricotta-i-mozzarella6-2.jpg)