Przepis i sposób przygotowania na: Pesto w stylu polskim z suszoną cebulką
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Dokładnie umyte i osuszone liście natki pietruszki oddzielamy od grubych łodyg i przekładamy do naczynia.
![Krok 1 - Pesto w stylu polskim z suszoną cebulką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pesto-w-stylu-polskim-z-suszona-cebulka1-2.jpg)
* podczas prażenia, mieszajmy zawartość patelni i uważajmy, aby nie przypalić orzechów.
Uprażone orzechy studzimy i rozbijamy je dokładnie w moździerzu lub rozdrabniamy je za pomocą rozdrabniacza.
![Krok 2 - Pesto w stylu polskim z suszoną cebulką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pesto-w-stylu-polskim-z-suszona-cebulka2-2.jpg)
* Do przygotowania pesto, wybierajmy odpowiednio twardy ser
![Krok 3 - Pesto w stylu polskim z suszoną cebulką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pesto-w-stylu-polskim-z-suszona-cebulka3-2.jpg)
Wszystko miksujemy do momentu odpowiedniego rozdrobnienia ziół.
* Ważne aby, podczas miksowania nie doprowadzić do powstania jednolitej "papki", a jedynie odpowiedniego rozdrobnienia ziół (na talerzu kawałki pietruszki powinny otulać każdą makaronową sztukę).
![Krok 4 - Pesto w stylu polskim z suszoną cebulką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pesto-w-stylu-polskim-z-suszona-cebulka4-2.jpg)
Całość doprawiamy solą morską (około 0,5 łyżeczki) oraz dość sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Gotowe pesto podajemy z makaronem ugotowanym al dente.
* Pamiętajmy, że samego pesto nigdy nie podgrzewamy, gdyż straci swój intensywny smak i aromat.
Życzę smacznego odkrywania pesto w stylu polskim!
![Krok 5 - Pesto w stylu polskim z suszoną cebulką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pesto-w-stylu-polskim-z-suszona-cebulka5-2.jpg)