Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pieczona szynka z marchewkową kołderką

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szynka 500 g
cebula 2 szt
marchew 2 szt
woda 150 ml
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Papryka ostra mielona Prymat
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona szynka z marchewkową kołderką

Kroki postępowania

1
Łopatkę myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy ją wodą i przyprawiamy solą i dużą ilością pieprzu oraz mielonej papryki. Na wierzchu układamy liście laurowe. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki układamy na kawałkach mięsa.
Krok 1 - Pieczona szynka z marchewkową kołderką foto
2
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 15 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120-130C i pieczemy ponad 1 godzinę (aż mięso będzie pożądanej miękkości).
Krok 2 - Pieczona szynka z marchewkową kołderką foto
3
Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wykładamy ją na wierzch upieczonego mięsa.
Krok 3 - Pieczona szynka z marchewkową kołderką foto
4
Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut (bez przykrycia).
Krok 4 - Pieczona szynka z marchewkową kołderką foto
5
Mięciutka i bardzo soczysta pieczona łopatka w wyraziście ostrym sosie własnym pod lekką kołderką z marchewki. Idealnie pasuje do ziemniaków lub klusek śląskich.
Krok 5 - Pieczona szynka z marchewkową kołderką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 18.06.2015 10:54
pyszne danie obiadowe
Pani Domu 18.06.2015 07:53
dobre mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak