Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona szynka z solanki
Kroki postępowania
1. Do garnka wsypać 2 łyżki soli i zalać 1 litrem zimnej wody. Przyprawy do solanki uprażyć na suchej patelni ok. 1 minutę. Do solanki włożyć szynkę i uprażone przyprawy, odstawić do lodówki na 24 h.
Podczas moczenia szynki w solance, mięso przewrócić parę razy i docisnąć, by solanka jak najlepiej przeniknęła do mięsa.
W trakcie pieczenia szynkę polewać sosem wytworzonym w brytfance co 20 minut. Jeśli sos za bardzo odparuje można dolać trochę gorącej wody.
Pieczona szynka z solanki najlepiej smakuje podana z gotowanymi ziemniakami posypanymi posiekaną natką pietruszki oraz polana sosem borówkowym. Pieczeń świetnie sprawdzi się także na zimno jako domowa wędlina do kanapek.